Designed by architect Yung Ho Chang, the Vertical Glass House is a four-story building located in Shanghai, China. It has a total floor space of 170 sq m (1,829 sq ft), but a physical footprint of only around 40 sq m (430 sq ft). The outside of this house has a very simple, unassuming concrete facade that’s broken only by a few small slits that emit light. Except for an occasional panel to support the spiral staircase, the ceilings, floors, and even the roof within Vertical Glass House are all constructed from durable 7-cm (2.7-in) in thick tempered glass slabs, which are supported by a large central steel column and framework. This layout enables visitors to view each room in the house from top to bottom by simply looking up or down.

The concept surrounding the house goes beyond just its construction and explores the spiritual effect it has on its inhabitants. “With enclosed walls and transparent floors as well as roof, the house opens to the sky and the earth, positions the inhabitant right in the middle, and creates a place for meditation.” Chang says of his design.

 

Via Gizmag & My Modern Met

Related Articles: